Φόρμα παραγγελίας Αθιβολής

Μπορείτε να καταθέσετε τα χρήματα της παραγγελίας σας (βιβλίου και μεταφορικών) σε έναν από τους λογαριασμούς της ''Τέχνης Πολιτεία''.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: IBAN GR9701721850005185076919508

ALPHA BANK: IBAN GR3901403270327002002008423

Η αποστολή γίνεται μέσω των ΕΛ.ΤΑ. Τα έξοδα αποστολής είναι 2,60 € πλέον των 15€ που κοστίζει το βιβλίο για την Ελλάδα. Επίσης βάσει ισχυουσών τιμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, πλέον της τιμής βιβλίου, το κόστος για την Ευρώπη διαμορφώνεται ως Β προτεραιότητα στα 22,76 € και για τις λοιπές χώρες ανέρχεται στα 27 €.

Όλες οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από εσάς είναι εμπιστευτικές και χρησιμοποιούνται μόνο για τη διεκπεραίωση των παραγγελιών σας.

Τα πεδία με αστερίσκο* είναι υποχρεωτικά.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου


Ενημερωτικό εικαστικό για την παράσταση


Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα του έτους 2015, στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Παπάγου θα παιχτεί η κωμωδία του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής».
Έχουν περάσει 342 χρόνια από την πρεμιέρα του έργου που ανέβηκε για οκτώ μόνο παραστάσεις, μια και έμελλε αυτό το έργο, να είναι το κύκνειο άσμα του ποιητή και ηθοποιού Μολιέρου. Σε ηλικία πενήντα ενός ετών, ο Μολιέρος σε πείσμα των παραινέσεων της Aυλής να σταματήσει το έργο, συνέχιζε παρά την προχωρημένη ασθένειά του. Λίγες ώρες μετά το πέρας, άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο Γκαίτε, είχε σχολιάσει ότι τα έργα του Μολιέρου, αγγίζουν τα όρια του τραγικού. Πόσο δίκιο είχε αυτός ο σπουδαίος στοχαστής… Αρεσκόμαστε οι άνθρωποι να φουσκώνουμε σαν διάνοι όταν  εκστομίζουμε γνωμικά που έχουν σωθεί μέχρι τις ημέρες μας.
Δεν θα μπορούσε και ο Μολιέρος να μην είχε αφήσει λεκτικές παρακαταθήκες της δικής του σοφίας σε εμάς, που αντί για μαθητές, είμαστε απλοί καταναλωτές αυτών των λόγων που κληρονομήσαμε.
Θα μπορούσαμε να δούμε την τραγικότητα των εμμονών μας, μέσα σε ένα κωμικό έργο όπως ο κατά φαντασίαν ασθενής; Θα μπορούσαμε να αλιεύσουμε κατά την παρακολούθησή του έργου, το υφέρπον γνωμικό του ποιητή που μας λέει πως ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο ηλίθιος από ένα αμόρφωτο ηλίθιο;
Η δική μου απάντηση μέσα από την προσωπική βάσανο, απαντά πως είναι δύσκολο, γιατί τα «μάτια» μας έχουν μια λειτουργική αδυναμία να δουν τον ίδιο τον εαυτό μας. Ευτυχώς που δεν είναι ακατόρθωτο, μια και ο «καθρέφτης» που κατά την εκτίμησή μου είναι το ίδιο το θέατρο, μπορεί να είναι έντονα θεραπευτικός στην διεύρυνση της «οπτικής» μας.

Σε διδαχή λοιπόν της Έλλης Βοζικιάδου, το θέατρο Θυμέλη, στις 20 του Ιουλίου θα ανεβάσει την παράσταση του Μολιέρου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του καλοκαιρινού φεστιβάλ του δήμου Παπάγου Χολαργού.
Κλείνοντας καλώ τους αγαπητούς συν-πολίτες, να αφήσουν τους φόβους της εποχής και να πηγαίνουν περισσότερο στο θέατρο, κρατώντας ως επίλογο αυτού του μικρού άρθρου, άλλο ένα απόφθεγμα του Μολιέρου που μας λέει πως:
«Όσο λιγότερο αξίζουμε μια καλή τύχη, τόσο πιο πολύ ελπίζουμε να έχουμε» 

Άλλωστε, κωμωδία χωρίς ξυράφια πάνω μας, είναι μια απλή τηλεοπτική αποβλάκωση.

Κ.Ζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου